GEMİ AŞÇILIĞI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kazanılan Yeterlilik | Program Süresi | Toplam Kredi (AKTS) | Öğretim Şekli | Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı | |
2 | 120 | FULL TIME |
TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey TYYÇ, ISCED (1997-2013): |
Ders Kodu: | AS1009 | ||||||||
Ders İsmi: | GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Uzaktan Eğitim | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi Uğur KAÇAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): | UĞUR KAÇAN | ||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | - Gemi Aşçılığı öğrencilerine ilerideki profesyonel iş hayatlarında sürekli uymaları gereken hijyen kuralları ve güvenli gıda üretebilmeleri için gerekli sanitasyon uygulamalarını öğretmektir. |
Dersin İçeriği: | - Mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikrroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikoorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik, personel hijyeni, gıda güvenliği, gıda zehirlenmeleri ve önleme yöntemleri |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) (I) Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını öğrenir. 2) (II) Sanitasyon ekipmanları ve metotları içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirir. 3) (III) Gıda zehirlenmelerini ve önleme yöntemlerini bilir. 4) (IV) Temizlik, dezenfeksiyonu ve uygulama koşullarını bilir. 5) (V) Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olur. 6) (VI) Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını öğrenir ve sanitasyon ilişkisini açıklayabilir 7) (VII) Sanitasyonda Haccp’in önemini kavrayıp uygulamaya geçecek niteliğe kavuşur 8) (VIII) İş hayatında özellikle mutfaklarda, hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve gıda güvenliğini riske atacak her türlü tehlikelerden kaçınır ve gerekli önlemleri alır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin Tanıtımı, Genel İçerik Bilgisi ve Değerlendirme kriterleri | |
2) | Hijyen- Sanitasyon ve Gıda Endüstrisi (Genel Tanımlar, Uygulamalar) | |
3) | Gıda kirlenmesi (Çeşitli Gıda Kirlenme Kaynakları, Türleri ve Gıda kaynaklı Hastalıklar,) | |
4) | Mikroorganizmaların Sanitasyonla ilişkisi (Mikroorganizmaların türleri, oluşum sebepleri, hastalıklar ve yok edilmesi) | |
5) | Gıda kirlenmesi (Çeşitli Gıda Kirlenme Kaynakları, Türleri ve Gıda kaynaklı Hastalıklar,) | |
6) | Personel Hijyeni | |
7) | Düzgün Gıda Uygulamaları (Proper Food Handling) ve Sanitasyon Faaliyetleri (Sanitation Practices) | |
8) | Vize Sınavı | |
9) | Alet ve Ekipman hijyeni (İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynının işletme ve gıda hijyenine etkisi) | |
10) | Pest kontrol (Çeşitli Pest Türünün tanımı kontrolü ve önlenmesi) | |
11) | İşletme Hijyeni (Gıda Üretimine Uygun İşletmelerin Genel Özellikleri, Tasarımı ve Oluşturulması) | |
12) | Haccp ve Çeşitli Kalite Yönetim Sistemleri | |
13) | Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Yasalar | |
14) | Genel Tekrar |
Ders Notları / Kitaplar: | • Norman G. Marriott, Principles of Food Sanitation, Springer; 5th edition (January 5, 2006) |
Diğer Kaynaklar: | • Norman G. Marriott, Principles of Food Sanitation, Springer; 5th edition (January 5, 2006) |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Öğrenme Çıktıları |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Oranı |
Yöntemler | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Katkı Oranı |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 10 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 60 | |
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Süre (Saat) | İş Yükü (Saat) |
Ders | 13 | 3 | 39 |
Proje | 1 | 5 | 5 |
Ödevler | 10 | 2 | 20 |
Küçük Sınavlar | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınavlar | 1 | 10 | 10 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 89 |