GEMİ AŞÇILIĞI
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
2 120 FULL TIME TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey
QF-EHEA:Kısa Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013):

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu: AS1009
Ders İsmi: GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYEN
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Uygulama Kredi AKTS
2 1 3 3
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Uğur KAÇAN
Dersi Veren(ler): UĞUR KAÇAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: - Gemi Aşçılığı öğrencilerine ilerideki profesyonel iş hayatlarında sürekli uymaları gereken hijyen kuralları ve güvenli gıda üretebilmeleri için gerekli sanitasyon uygulamalarını öğretmektir.
Dersin İçeriği: - Mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikrroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikoorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik, personel hijyeni, gıda güvenliği, gıda zehirlenmeleri ve önleme yöntemleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) (I) Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını öğrenir.
2) (II) Sanitasyon ekipmanları ve metotları içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirir.
3) (III) Gıda zehirlenmelerini ve önleme yöntemlerini bilir.
4) (IV) Temizlik, dezenfeksiyonu ve uygulama koşullarını bilir.
5) (V) Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olur.
6) (VI) Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını öğrenir ve sanitasyon ilişkisini açıklayabilir
7) (VII) Sanitasyonda Haccp’in önemini kavrayıp uygulamaya geçecek niteliğe kavuşur
8) (VIII) İş hayatında özellikle mutfaklarda, hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve gıda güvenliğini riske atacak her türlü tehlikelerden kaçınır ve gerekli önlemleri alır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin Tanıtımı, Genel İçerik Bilgisi ve Değerlendirme kriterleri
2) Hijyen- Sanitasyon ve Gıda Endüstrisi (Genel Tanımlar, Uygulamalar)
3) Gıda kirlenmesi (Çeşitli Gıda Kirlenme Kaynakları, Türleri ve Gıda kaynaklı Hastalıklar,)
4) Mikroorganizmaların Sanitasyonla ilişkisi (Mikroorganizmaların türleri, oluşum sebepleri, hastalıklar ve yok edilmesi)
5) Gıda kirlenmesi (Çeşitli Gıda Kirlenme Kaynakları, Türleri ve Gıda kaynaklı Hastalıklar,)
6) Personel Hijyeni
7) Düzgün Gıda Uygulamaları (Proper Food Handling) ve Sanitasyon Faaliyetleri (Sanitation Practices)
8) Vize Sınavı
9) Alet ve Ekipman hijyeni (İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynının işletme ve gıda hijyenine etkisi)
10) Pest kontrol (Çeşitli Pest Türünün tanımı kontrolü ve önlenmesi)
11) İşletme Hijyeni (Gıda Üretimine Uygun İşletmelerin Genel Özellikleri, Tasarımı ve Oluşturulması)
12) Haccp ve Çeşitli Kalite Yönetim Sistemleri
13) Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Yasalar
14) Genel Tekrar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: • Norman G. Marriott, Principles of Food Sanitation, Springer; 5th edition (January 5, 2006)
Diğer Kaynaklar: • Norman G. Marriott, Principles of Food Sanitation, Springer; 5th edition (January 5, 2006)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Öğrenme Çıktıları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Oranı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yöntemler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 10 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 60
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Süre (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders 13 3 39
Proje 1 5 5
Ödevler 10 2 20
Küçük Sınavlar 1 5 5
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü 89