AS2001 İÇECEK BİLİMİ VE ÖNOLOJİPiri Reis ÜniversitesiAkademik Programlar GEMİ AŞÇILIĞIÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
GEMİ AŞÇILIĞI
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
ÖNLİSANS DERECESİ 2 120 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey
QF-EHEA:Kısa Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013):

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu: AS2001
Ders İsmi: İÇECEK BİLİMİ VE ÖNOLOJİ
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Uygulama Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Uğur KAÇAN
Dersi Veren(ler): Assist. Prof. Dr. Uğur KAÇAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Şarap tarihi, şarap kültürü, dünyada şarap üretimi, ve diğer alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimine dair bilgi vermek, alkolsüz ve alkollü içeceklerin servis ve depolama kurallarını öğretmek
Dersin İçeriği: şarabın tarihi, üretimi, şarap üretim bölgeleri, üzüm çeşitleri, şarap markaları, şarap ve yemek uyumu, şarap ve peynir uyumları, şarap türleri, mahzenler, şarap maliyeti, diğer alkollü ve alkolsüz içecekler, yüksek alkollü içeceklerin üretimi, içeriği servisi, depolama kuralları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) şarap kültürünü her yönüyle öğrenir.
2) Diğer alkollü ve alkolsüz içeceklerin, tarihini, içeriğini ve servisini öğrenir

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Course introduction and objectives, Definition of beverage science and oenology,Evolution of the beverage industry, General classification of beverage types, Overview of the beverage production process, Role of beverage professionals in the industry
2) History and significance of wine production, Vineyard management and grape harvesting Winemaking techniques and fermentation
3) Varieties of wine and their characteristics, Wine tasting and sensory evaluation
4) Brewing ingredients and their roles, Brewing process: mashing, boiling, fermentation
5) Beer styles and their characteristics (e.g., ales, lagers), Sensory analysis and beer tasting
6) Spirits and Distillation, Introduction to spirits production, Distillation methods and equipment, Types of distilled spirits (e.g., whiskey, rum, gin), Aging and flavor development in spirits
7) Cocktails, History of cocktails and mixology, Essential cocktail ingredients and techniques Classic cocktail recipes and variations, Responsible alcohol service and bartending ethics
8) Midterm Exam
9) Coffee, Coffee production: from bean to cup, Coffee brewing methods and equipment Coffee bean varieties and their flavor profiles, Coffee culture and global trends
10) Tea production: from leaf to infusion, Types of tea (e.g., green, black, herbal) Tea processing and flavor profiles, Tea ceremonies and cultural significance
11) Soft Drinks and Carbonated Beverages, History and evolution of soft drinks, Soft drink formulation and ingredients, Carbonation processes and technology, Contemporary trends in soft drinks
12) Traditional Turkish Beverages, Ayran, Boza, Kefir, Salep, Şalgam and Sherbets.
13) Beverage Presentation Techniques, Glassware selection and its impact on presentation Garnishes and decorations for beverages, Techniques for creating visually appealing drinks, Designing an enticing beverage menu
14) Current Trends in Beverages, Emerging beverage trends and consumer preferences Sustainable practices in the beverage industry, Innovations in beverage packaging and branding, Guest speaker or industry expert presentation
15) Final Exam

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Everything wine book, Barbara NOWAK, Beverly Wichman
Diğer Kaynaklar: lecture notes, slide presentation

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

Program Öğrenme Çıktıları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Oranı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yöntemler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Küçük Sınavlar 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 60
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Süre (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders 14 3 42
Sunum / Seminer 1 5 5
Ödevler 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 48 48
Toplam İş Yükü 105