GEMİ AŞÇILIĞI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kazanılan Yeterlilik | Program Süresi | Toplam Kredi (AKTS) | Öğretim Şekli | Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı | |
ÖNLİSANS DERECESİ | 2 | 120 | ÖRGÜN |
TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey TYYÇ, ISCED (1997-2013): |
Ders Kodu: | AS2015 | ||||||||
Ders İsmi: | GİRİŞİMCİLİK | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | English | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Uzaktan Eğitim | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. Pınar ÖZDEMİR | ||||||||
Dersi Veren(ler): | Pınar Özdemir | ||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencileri, ikram hizmetleri elemanı /yöneticisi olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek; - Girişimciliğin Temel Esasları ve Girişimcinin Özellikleri, - Girişimcilikte Yaratıcılık, - Girişimcilik ve İnovasyon, - İç Girişimcilik, - Girişim Finansmanı, - İş Planı, - Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik Yapısı, - Girişimcilik ve Ekonomi İlişkisi, - Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri - Uluslararası Girişimcilik. |
Dersin İçeriği: | - Girişimciliğin Temel Esasları, Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilikte Yaratıcılık ve İnovasyon, Girişim Finansmanı, Çeşitli Sektör ve Ülkelerden Girişim Örnekleri |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Girişimciliğin temel esaslarını kavrar ve girişimcinin özelliklerini öğrenir. 2) Girişimcilikte yaratıcı olmanın önemini kavrar. 3) İş planı hazırlamayı ve uygulamayı bilir. 4) Girişimcilik ve ekonomi arasındaki ilişkiyi kavrar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin Tanıtımı, Ders Planlaması ve Ders İçeriği Tartışmaları | The Restaurant by John R. Walker |
1) | Ara Sınav | Mid Term |
2) | Girişimciliğe Genel Bir Bakış ve Girişimcinin özellikleri: Girişimciliğin Tanımı, Girişimci Düşüncenin Temeller, Girişimcilik Süreci, Girişimcinin İşlevleri, örnek olaylar Restaurants -Early History | Ders kitabı |
3) | Girişimcilikte Yaratıcılık: Yaratıcılık, motivasyon, tutum ve davranış, hata ve risk, düşünce, beyin fırtınası Kinds and Characteristics of Restaurants | Course Book/Authentic Materials |
4) | Girişimcilik ve İnovasyon: İnovasyon, süreç değişimleri, yeni bilgi, örgütsel inovasyon, örgüt kültürü, pazar odaklık, iş fikri, inovasyon kültürü, inovasyon yönetimi - Concept- location and design of the restaurants | Ders Kitabı/ Otantik materyaller |
5) | İç Girişimcilik: İç girişimcilik, iç girişimciliğin önündeki engeller, iç girişimcilik stratejisinin unsurları. Intrapreneurship in restaurant business | Ders Kitabı |
6) | Girişim Finansmanı: Çalışma sermayesi yönetimi, girişimcinin kaynakları, girişimcinin başvurabileceği kurumlar ve sağlanan destekler (KOSGEB AR-GE Destekleri, TÜBİTAK TİDEB AR-GE Destekleri, EUREKA-Türkiye) Purchasing Procedure in Restaurants | Ders Kitabı |
7) | İş Planı: İş planı süreci, amacı, faydaları, yapılabilirlik etüdü, iş planı öğeleri (yönetim planı, pazarlama planı vb.) Business Plan - Planning and equipping the Kitchen | Course Book |
8) | Ara Sınav | |
9) | Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik: Üretim yönetimi modeli, üretim ve hizmet işletmeleri arasındaki sınıflandırma, operasyon tasarımı, operasyon planlaması ve kontrolü, operasyon geliştirme | Course Book |
10) | Girişimcilik ve ekonomi: Girişimciliğin ekonomiye çeşitli katkıları - Restaurants Leadership - Organization- Recruiting - Staffing | Ders Kitabı |
11) | Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri | Ders Kitabı |
12) | Uluslararası Girişimcilik: Uluslararası girişimcilik yöntemleri ve örnekleri | Ders Kitabı |
13) | Proje Hazırlığı: İkram Hizmetleri İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Hazırlığı | Ders Kitabı |
14) | Proje Sunumu: İkram Hizmetleri İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Sunumu | Ders Kitabı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretmen ders notları The Restaurant by John R. Walker Girişimcilik (11.Baskı), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. |
Diğer Kaynaklar: | Girişimcilik (11.Baskı), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
---|---|---|---|---|
Program Öğrenme Çıktıları |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Oranı |
Yöntemler | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Katkı Oranı |
Ara Sınavlar | 1 | % 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Süre (Saat) | İş Yükü (Saat) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Sunum / Seminer | 1 | 18 | 18 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 76 |