AS2015 GİRİŞİMCİLİKPiri Reis ÜniversitesiAkademik Programlar GEMİ AŞÇILIĞIÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
GEMİ AŞÇILIĞI
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
ÖNLİSANS DERECESİ 2 120 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey
QF-EHEA:Kısa Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013):

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu: AS2015
Ders İsmi: GİRİŞİMCİLİK
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Uygulama Kredi AKTS
2 3
Öğretim Dili: English
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. Pınar ÖZDEMİR
Dersi Veren(ler): Pınar Özdemir
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencileri, ikram hizmetleri elemanı /yöneticisi olarak, aşağıdaki konularda bilgilendirmek;
- Girişimciliğin Temel Esasları ve Girişimcinin Özellikleri,
- Girişimcilikte Yaratıcılık,
- Girişimcilik ve İnovasyon,
- İç Girişimcilik,
- Girişim Finansmanı,
- İş Planı,
- Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik Yapısı,
- Girişimcilik ve Ekonomi İlişkisi,
- Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri
- Uluslararası Girişimcilik.
Dersin İçeriği: - Girişimciliğin Temel Esasları, Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilikte Yaratıcılık ve İnovasyon, Girişim Finansmanı, Çeşitli Sektör ve Ülkelerden Girişim Örnekleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Girişimciliğin temel esaslarını kavrar ve girişimcinin özelliklerini öğrenir.
2) Girişimcilikte yaratıcı olmanın önemini kavrar.
3) İş planı hazırlamayı ve uygulamayı bilir.
4) Girişimcilik ve ekonomi arasındaki ilişkiyi kavrar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin Tanıtımı, Ders Planlaması ve Ders İçeriği Tartışmaları The Restaurant by John R. Walker
1) Ara Sınav Mid Term
2) Girişimciliğe Genel Bir Bakış ve Girişimcinin özellikleri: Girişimciliğin Tanımı, Girişimci Düşüncenin Temeller, Girişimcilik Süreci, Girişimcinin İşlevleri, örnek olaylar Restaurants -Early History Ders kitabı
3) Girişimcilikte Yaratıcılık: Yaratıcılık, motivasyon, tutum ve davranış, hata ve risk, düşünce, beyin fırtınası Kinds and Characteristics of Restaurants Course Book/Authentic Materials
4) Girişimcilik ve İnovasyon: İnovasyon, süreç değişimleri, yeni bilgi, örgütsel inovasyon, örgüt kültürü, pazar odaklık, iş fikri, inovasyon kültürü, inovasyon yönetimi - Concept- location and design of the restaurants Ders Kitabı/ Otantik materyaller
5) İç Girişimcilik: İç girişimcilik, iç girişimciliğin önündeki engeller, iç girişimcilik stratejisinin unsurları. Intrapreneurship in restaurant business Ders Kitabı
6) Girişim Finansmanı: Çalışma sermayesi yönetimi, girişimcinin kaynakları, girişimcinin başvurabileceği kurumlar ve sağlanan destekler (KOSGEB AR-GE Destekleri, TÜBİTAK TİDEB AR-GE Destekleri, EUREKA-Türkiye) Purchasing Procedure in Restaurants Ders Kitabı
7) İş Planı: İş planı süreci, amacı, faydaları, yapılabilirlik etüdü, iş planı öğeleri (yönetim planı, pazarlama planı vb.) Business Plan - Planning and equipping the Kitchen Course Book
8) Ara Sınav
9) Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimcilik: Üretim yönetimi modeli, üretim ve hizmet işletmeleri arasındaki sınıflandırma, operasyon tasarımı, operasyon planlaması ve kontrolü, operasyon geliştirme Course Book
10) Girişimcilik ve ekonomi: Girişimciliğin ekonomiye çeşitli katkıları - Restaurants Leadership - Organization- Recruiting - Staffing Ders Kitabı
11) Türkiye’de Girişimcilik ve Türk Girişimcisinin Genel Özellikleri Ders Kitabı
12) Uluslararası Girişimcilik: Uluslararası girişimcilik yöntemleri ve örnekleri Ders Kitabı
13) Proje Hazırlığı: İkram Hizmetleri İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Hazırlığı Ders Kitabı
14) Proje Sunumu: İkram Hizmetleri İle İlgili İnovatif İş Fikri ve Planı Sunumu Ders Kitabı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretmen ders notları
The Restaurant by John R. Walker
Girişimcilik (11.Baskı), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
Diğer Kaynaklar: Girişimcilik (11.Baskı), Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Öğrenme Çıktıları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Oranı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yöntemler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Ara Sınavlar 1 % 50
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Uygulama Sayısı / Yarıyıl Süre (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders 14 2 28
Sunum / Seminer 1 18 18
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü 76